zondag 17 november 2013

Recept: chocolade-vanilletaart met aardbeien

Chocolade-vanilletaart met aardbeien

Benieuwd hoe je deze goddelijke (ja echt) taart kunt maken? Keep on reading!

Wat je nodig hebt:

  • Mix voor biscuit (+ de ingrediënten van de verpakking)
  • Mix voor chocoladebiscuit (+ de ingrediënten van de verpakking)
  • Verse aardbeien
  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 500 gram poedersuiker - 3 bussen
  • 450 gram ongezouten roomboter
  • 5 ml vanille-extract
  • 200 gram pure chocolade
  • 2 el cacaopoeder
  • 100 gram crème fraîche
* Dit is dus niet de volledige boodschappenlijst, houd daar rekening mee! De ingrediënten van de biscuitverpakkingen ontbreken hier nog, hoewel dit vooral eieren en water zullen betreffen. Mix voor biscuit is onder andere te vinden bij bakwinkels, groothandels en Jamin.  
Bereidingswijze:

1. Als eerste is het belangrijk om de biscuits te bakken. Deze moeten namelijk nog afkoelen. Mijn taart bestaat hier uit 1 laag chocoladebiscuit en 2 lagen vanille/gewone biscuit. Zorg dat je beide biscuits in een even grote springvorm bakt, anders past je taart later niet op elkaar. Ook is het belangrijk om meer vanillebeslag te maken, dan het chocoladebeslag, omdat je dan uit je gewone biscuit twee lagen kunt halen! Volg verder gewoon de aanwijzingen op de verpakking, dan kan het niet mislukken!
2. Tijdens het bakken van de biscuits kun je aan de vulling beginnen. De vanillecrème ga je op de volgende manier maken:

Ingrediënten voor alleen de vanillecrème:
45 gram bloem
240 ml melk
200 gram roomboter (ongezouten)
200 gram poedersuiker
5 ml vanille extract

Bereiding
Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes meer in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. (echt doen, het is belangrijk!)
Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de roomboter luchtig. Voeg dan de poedersuiker en het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
Zodra het bloemmengsel voldoende is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Hierna is je vanillecrème/eerste vulling klaar en kun je hem gebruiken.
3. Nu is de chocoladecrème aan de beurt. Die ga je op de volgende manier maken:

Ingrediënten voor alleen de choco-crème:
250 g boter
300 g poedersuiker
200 g pure chocolade
2 el cacaopoeder
100 g crème fraîche

Bereiding:
Klopt de boter met de poedersuiker luchtig. Smelt de chocolade au bain marie. Voeg de gesmolten chocolade aan je botermengsel toe en meng door elkaar. Voeg de overige ingredienten aan je mengsel toe en klop nogmaals door elkaar. Wanneer alles goed gemengd is en je een mooie crème hebt, is je tweede vulling klaar!

4. Ondertussen zijn je biscuits waarschijnlijk klaar. Maak van de gewone biscuit twee lagen door een scherp mes horizontaal door de biscuit te laten glijden. Nu heb je als het goed is 3 lagen: 1 chocolade en 2 normale. Het opbouwen van de taart kan beginnen! 

5. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd er mooie plakjes van. Je kunt er bij deze stap voor kiezen om de plakjes door het vanillemengsel te doen, maar je kunt de aardbeienplakjes ook bovenop de crème leggen in de taart.

6. Nu ga je de taart opbouwen. Het makkelijkste is het om dit te doen op de plaats waar je hem wilt serveren, bijvoorbeeld op een mooi taartenplateau.
Zoals je op onderstaande foto kunt zien, begin je met een vanillebiscuit. Vervolgens smeer je er een lekkere dikke laag chocoladecrème op. Daarbovenop leg je de chocoladebiscuit. Dan volgt weer een dikke laag vanillecrème met de aardbeien en je sluit de taart af met de tweede vanillebiscuit.
Om hem aan alle kanten goed af te sluiten, smeer je vanillecrème aan de zijkanten van de taart (zie eerste foto)

7. Bijna klaar! De bovenkant van de taart is nu nog wat saai. Neem een spuitzak met een stervormig mondje en vul deze met de resterende chocoladecrème. Hier kun je nu kleine toefjes van spuiten om de taart af te maken.

8. Klaar!

Belangrijk om te weten:


  • De taart is erg machtig, serveer dus kleine puntjes!
  • Deze taart is goed in te vriezen. Handig! Zorg wel dat hij afgesloten in de vriezer zit, dus bijvoorbeeld in een schaal met deksel of op een dienblad met een zak erom. 

Smakelijk eten!






2 opmerkingen:

  1. Dit ziet er zoooo lekker uit. Ook al die laagjes! Wat een werk zal dat zijn geweest!

    Ik hoop dat je ook eens bij mij langskomt, liefs,

    Janna

    BeantwoordenVerwijderen